SHQIPËRI: ME QASJE NË KAPITAL NJË BIZNES I VOGËL ME PRONARE GRUA KONVERTON MJETE

Arjeta Puca kishte një ëndërr. Ajo donte të kthehej në vendin e saj të lindjes në Shqipëri për të nisur një biznes, duke përdorur përvojën e saj në industrinë e automobilave në Gjermani dhe Japoni me kompani të njohura botërore, si BOSCH. Puca kishte emigruar me familjen e saj në vitin 1991 nga Shqipëria në Turqi në moshën 4-vjeçare, por mezi priste të kthehej në Shqipëri për të demonstruar fuqinë e bizneseve në pronësi të grave në industritë tradicionalisht të zotëruara, të menaxhuara dhe të punësuara nga burrat. Në vitin 2016, ajo bëri pikërisht këtë kur hapi TIMAK, kompania e parë në pronësi të gruas që specializohet në rinovimin e automjeteve, duke përfshirë ambulanca, zjarrfikëse, kamionë mbeturinash, automjete të patrullimit kufitar dhe automjete të tjera në Shqipëri, Kosovë, Maqedoninë e Veriut dhe Bullgari. .

Një ithtar i fortë i punësimit të grave, Puca inkurajon gratë të diversifikojnë mundësitë e tyre të karrierës dhe i punëson ato si saldatore, montuese rinovimi dhe mekanike. Ajo gjithashtu bashkëpunon me shkollat ​​lokale për të ofruar mundësi praktike dhe trajnimi për studentet femra. Sot, 70 për qind e punonjësve të TIMAK-ut janë gra.

Sipas Institutit Kombëtar të Statistikave në Shqipëri (INSTAT), më pak se 26 për qind e SME-ve në Shqipëri zotërohen ose menaxhohen nga gratë, me shumicën e këtyre bizneseve në sektorin e shërbimeve (kujdes personal, tregti dhe turizëm).

Puca i zhvilloi rrjetet e saj në këtë sektor të dominuar nga meshkujt që nga koha kur filloi biznesin e saj. Deri në vitin 2020, ajo kishte ndërtuar një rrjet solid klientësh, gjysma e të cilëve ishin qeveri komunale, dhe TIMAK po eksportonte ambulanca dhe automjete të specializuara në Bullgari, Maqedoni dhe madje edhe Kili. TIMAK gjithashtu i shërben sektorit privat duke furnizuar automjete të mirëmbajtjes, makina të ujërave të zeza dhe drejtues shtyllash.

Ndonëse Puca po përjetonte sukses, disa prej klientëve të saj të sektorit publik iu deshën muaj apo edhe vite për të paguar faturat e tyre. Më pas, në vitin 2020, një nga investitorët kryesorë të saj u tërhoq nga TIMAK për shkak të pasigurisë që solli pandemia. Këto ngjarje rezultuan në probleme të rrjedhës së parasë për kompaninë.

TIMAK kërkonte kapital qarkullues për blerjen e automjeteve dhe rinovimin e pajisjeve, ndaj Puca iu drejtua tre bankave për të marrë një kredi. Të tre e refuzuan kërkesën e saj pasi e konsiderojnë kompaninë e saj pesëvjeçare një start-up dhe ajo nuk kishte kolateral për të siguruar kreditë. Në përgjithësi, bankat e konsideruan investimin shumë të rrezikshëm, pavarësisht se të ardhurat e TIMAK kaluan 1 milion dollarë gjatë dy viteve të fundit. Përvoja e Puçës nuk është e pazakontë.

Bankat komerciale mbeten burimi kryesor i financimit për SME-të. Në Shqipëri, sektori financiar priret ta perceptojë huadhënien për ndërmarrjet e vogla si më të rrezikshme se kompanitë më të mëdha. Kjo është veçanërisht e vërtetë për bizneset në pronësi të grave, pasi pak gra në Shqipëri kanë prona dhe nuk kanë kolateralin e kërkuar për një kredi. Gratë në Shqipëri përballen me procedura të gjata për të aplikuar për kredi. Për më tepër, normat e larta të interesit dhe kërkesat për kolateral i dekurajojnë gratë që të aplikojnë në radhë të parë. Institucionet jobankare dhe skemat e garancisë ende luajnë një rol të vogël, por kërkesa për produkte të tilla jo-kredi mbetet e ulët pasi shumë prej tyre nuk janë në dijeni të ekzistencës së tyre. Ndërsa qeveria e Shqipërisë po punon për të rritur regjistrimin e grave si bashkëpronare të pronave dhe për të përmirësuar legjislacionin që do t'i lejojë gratë të përdorin pronën si kolateral për të aksesuar financat, vetëm 19.1% e grave zotërojnë prona në Shqipëri.

Për të mobilizuar kapitalin qarkullues për NVM-të, veçanërisht për SME-të në pronësi të grave (W-SMEs), USAID-i po pajis Ofruesit e Shërbimeve Këshilluese të Biznesit (BASP) për të ndihmuar kompanitë në shfrytëzimin e mundësive të financimit. Duke përdorur një program stimulues Pay-for-Rezultat për BASP-të që punojnë me NVM-të dhe W-SME-të që kualifikohen për mbështetje financiare, USAID-i siguron që rezultatet të merren (financimi i aksesit) në vend të inputeve.

Kur Puca mësoi për portalin online BASP, ajo u lidh shpejt me Creative Business Solutions (CBS), e cila lehtësoi një hyrje në Procredit Bank dhe kredi për kapital qarkullues që nuk kërkojnë kolateral. Brenda tre javësh nga takimi, Puca ishte në gjendje të merrte një hua të pakolateralizuar prej 150,000 dollarësh.

"Shërbimet e ofruara nga CBS më kursyen kohë dhe më siguruan marrëveshjen më të mirë duke më lejuar të përqendrohem në blerjen e kontratave të reja dhe drejtimin e biznesit tim," tha Puca.

CBS e ndoqi Puçën në të gjithë procesin, duke plotësuar planet e biznesit dhe projeksionet financiare dhe e mbështeti atë në përgatitjen e dokumentacionit të kredisë dhe negocimin e kushteve të kredisë. CBS po ofron gjithashtu shërbime konsulente përmbledhëse për të ndihmuar TIMAK-un të rrisë shitjet duke përgatitur hapa për shitje dhe propozime për projekte. Me kapitalin qarkullues që ka siguruar me ndihmën e ofruar nga USAID dhe CBS, Puca planifikon të blejë pajisje të reja për TIMAK-un që do të krijojnë mundësi shtesë në tregje të reja.

Përveç mobilizimit të financimit shumë të nevojshëm për të ndihmuar kompanitë të rriten, BASP-të luajnë një rol vendimtar në treg duke lidhur burimet e financimit me NVM-të përmes marrëdhënieve ndërmjetësuese, duke shkëmbyer informacion mbi produktet dhe shërbimet e disponueshme më të përshtatshme për SME-të dhe duke ofruar shërbime këshillimi për të përmirësuar SME-të. operacionet e brendshme në mënyrë që ata të bëhen klientë të bankës.

Me shërbimet e CBS, Puca mori kapitalin qarkullues shumë të nevojshëm, duke i mundësuar asaj të mbajë hapur TIMAK-un dhe të vazhdojë të punësojë staf. Suksesi i TIMAK në rinovimin e automjeteve cilësore me një çmim të arsyeshëm e ndihmoi kompaninë të fitonte një tender të Kombeve të Bashkuara për të furnizuar Ukrainën me 11 autoambulanca, menjëherë pasi Rusia filloi luftën. Në përpjekjet për të vazhduar ndihmën ndaj Ukrainës, TIMAK po negocion me partnerët për të furnizuar më shumë autoambulanca në vend.

Nga USAID ANGAZHIMI I SEKTORIT PRIVAT

VIDEO E KORPORATËS
SHKARKO KATALOGUN
Shkarkoni Katalogun
LAJME / NGJARJE Shiko te gjitha
Copyright © 2021, All Rights Reserved